-

تالاب انزلی
کمتر کسی را میتوان يافت که گذارش به انزلی افتاده باشد و از تالاب انزلی و زيبايی هایش بهره نبرده باشد. این منطقه وسیع(حدود193کیلومترمربع) با شرایط متفاوت زیست محیطی، در سواحل جنوبی دریای خزر در ایران واقع شده است و اهميت چند جانبه ای از نظر بين المللی و نیز داخلی دارد.
L پرندگان
 145 گونه پرنده مهاجر در ایران شناخته شده اند که 77 گونه از این پرندگان را میتوان در تالاب انزلی مشاهده نمود. حدود در سال 1381 700،000 پرنده مهاجر از قبیل اردک، غاز، قو و چنگر در تالاب مشاهده شده اند که از سیبری یا دیگر مناطق جهان به این ناحیه مهاجرت کرده اند. تالاب یکی از مهمترین زیستگاهها برای زمستانگذرانی پرندگانی نظیر باکلان کوچک است که در اواسط زمستان به طور منظم پذیرای بیش از 500 پرنده میباشد. پلیکان سفید، پلیکان پاخاکستری، و غاز پیشانی سفید کوچک از پرندگانی محسوب هستند که بسته به شرایط آب و هوایی در این مکان زمستانگذرانی میکنند.
L گیاهان
گیاهان تالابی موجود در تالاب انزلی به طور کلی در چهار گروه طبقه بندی می شوند:
1. گیاهان غوطه ور  2. گیاهان شناور  3. گیاهان بن در آب   4. گیاهان خشک زی
L ماهی ها
39 گونه از 49 گونه ماهیان تالاب انزلی منحصرأ در این تالاب زندگی میکنند. زالون، رفتگر سنگی، گاو ماهی مرمری، سیم، سس ماهی، ماهی ریز نقره ای، سوف هشترخان، و کولی از گونه های رایج ماهیان تالاب می باشند. کپور معمولی و شوک(اردک ماهی) را می توان در تالاب یافت.

مناطق حفاظت شده
سه منطقه حفاظت شده  در تالاب انزلی تعیین گردیده اند که شکار، ماهیگیری، قطع درختان و بسیاری از فعالیتهای مختلف دیگر در این منطقه اکیدأ ممنوع است. طبق قانون، این مناطق تنها مناطق حفاظت شده داخل تالاب می باشند.

معضلات اصلی زیست محیطی در تالاب انزلی
کاهش کیفیت آب: به دلیل ورود فاضلاب تصفیه نشده کشاورزی و زهکش شدن آب به درون تالاب، آب مصرف شده در آبیاری اراضی و ورود فاضلابهای صنعتی، کیفیت آب تالاب کاهش یا فته است.
تخلیه زباله جامد: منابع اصلی آلودگی در حوزه آبخیز تالاب فاضلابهای شهری- خانگی، فاضلابهای صنعتی، پساب های حاصل از آبیاری شالیزارها، جنگلها و مراتع، فضولات دامی.
رسوب گذاری: ورود رسوبات حاصل از فرسایش در تالاب، سبب کم شدن عمق تالاب می گردد.
رشد بی رویه گیاهان آبزی: ماکروفیتهایی چون سرخس آبی(آزولا) در تالاب به صورت غیر قابل کنترل در حال گسترش هستند که حدود 25% از کل منطقه را پوشانده است.
وضعیت ضعیف و نامناسب قوانین و فعا لیتهای غیر قانونی
عدم مشارکت بهره وران در مدیریت تالاب
نداشتن بودجه لازم

از تالاب انزلی تا مرداب انزلی
به راستی انسان چطور می اندیشد؟
حیات انسان بسته به حیات طبیعت است. اگر طبیعت نباشد او امکانی برای ادامه حیات ندارد. انسان با تخریب طبیعت تیشه به ریشه خود می زند و در آخر مرگ خودخواسته و خودساخته ای انتظار او را می کشد. 
«تال آب» زیبا و حیات بخش انزلی به «مُرد آبی» بی جان بدل گشته است که گونه های جانوری و گیاهی اش رو به زوال اند. آزولاها با رشدی سریع چونان توده‌اي سرطانی «تال آب» زیبا را بلعیده و کشاورزی در حریم آن، تخریبی جبران ناپذیر را فراهم آورده است و پسابهای زمین زراعی، آب تالاب را مسموم کرده است. فاضلاب های صنعتی و شهری موجب مرگ ماهیان و گیاهان تالابی شده اند؛ اگر چنین پیش رود، دیری نمی پاید که دیگر ماهیان تالاب زیر نور طلایی خورشید نمی رقصند. گیاهان تالابی در آن نمی رویند. دیگر قوها، چنگرها و اردکان پرواز بر فراز آسمان انزلی را براي هميشه به فراموشی می سپارند.

چندی پیش تالاب انزلی تا تبدیل شدن به بستر خشک و خشن کمربندی فاصله‌ی چندانی نداشت. میلیونها تن خاک، انتظار  آن را می‌کشید تا بر گستره تالاب انزلی هجومی مرگبار برده و آن را از حیات رو به زوالش محروم کند؛ بله! زماني می خواستند يك خط كمربندي را از ميان تالاب عبور دهند و جاده‌اي از ميان آن بگذرانند. اینکه قصد داشتند از آن جاده به کدامین مقصد برسند، فقط خدا می داند؟
این همه تخریب، از تالاب انزلی با آن همه عظمت و زیبایی، زباله دانی متعفن می سازد که حیات ندارد و سزاوار خاک اندود شدن است. با اين وصف غریب نیست اگر آن را «مرداب» انزلی بنامیم و بر حال زار بشري بگرييم!

گردآوري و تدوين: آذر سيفي راد

 

منابع:

http://anzali.irandoe.org
http://guilanagri-jahad.ir
http://www.hamshahrionline.ir
http://www.greenfront.org
http://shoja.net

 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

ارسال در تاريخ 22 / 7 / 1385برچسب:از تالاب انزلی تا مرداب انزلی, توسط رضا محمدی